Instalarea unui server de baze de date

8/8/2019

Aplcatiile Flex Solutions folosesc Microsoft Sql Server 2008 R2. Pentru o instalare tipica : - Descarcati Microsoft Sql Server 2017 Express with Advanced Services ...

- Descarcati Microsoft Sql Server 2017 Express with Advanced Services de pe site-ul Microsoft versiunea gratuita (Express version) . Atentie la diferenta intre varianta pe 32 de biti (x86) numita SQLEXPR32_x86_ENU.exe si cea pe 64 de biti (x64)- numita SQLEXPRADV_x64_ENU.exe. Alegeti una din aceste doua versiuni in functie de versiunea de sistem de operare pe care o aveti instalata. Pentru a afla ce versiune de sistem de operare folositi, dati click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe Computer si alegeti optiunea Properties din menu-ul contextual (pt Windows XP, Vista si 7) sau accesati System din Settings pe Windows 8.

Observatie : pentru Windows XP : Instalati mai intai Microsoft windows PowerShell de la http://support.microsoft.com/kb/926139
PT XP 32 Bit: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?displaylang=en&id=7217

- Instalat Sql Server (atat DataEngine-ul cat si Reporting Servers)  : de preferat Instalarea se va face ca Default Insstance (nu named instance). Authentication mode : mixed. (apoi imi dati un email cu parola de sa ca sa am si eu acces). Collation : Romanian_CI_AS. Activati apoi TCP/IP in protocoalele de comunicatie ale acelui server sql. Reporting Services-ul se instaleaza in mod nativ (nu Sharepoint integrated). Calea de instalare : preferabil undeva pe partitia D:
- restaurati o baza de date
- daca nu aveti o retea mare cu Active Directory,  creati login-uri Sql folosind Sql Server Management Studio (sau optiunile speciale din programele noastre, daca e cazul) pentru toti utilizatorii cu parolele pe care le sugereaza ei. Daca folositi Management Studio, atentie sa nu fie bifata Enforce password policy si user must change password. Dati drepturi utilizatorilor data db_datareader si db_datawriter in baza de date.
- deschideti portul 1433 in firewall (incoming) (daca s-a instalat instanta default de sql Server - pentru alte instante configurarea va fi facuta de suportul tehnic Flex Solutions)
- faceti probe (confirmati cu utilizatorii) ca serverul poate fi accesat din programele deja instalate pe celalalte calculatoare.
 
Pentru a putea accesa serverul din internet, in cazul tipic al unei retele ce foloseste un router (este nevoie de acces extern atat pentru actualizarile structurii bazei de date (pe care o face suportul tehnic Flex Solutions sau pentru a permite utilizatorilor sa foloseasca aplicatiile specifice de pe laptop-uri din alte locatii care se vor conecta prin internet la serverul pe care il configurati).
Pentru accesul de la distanta la sql server, va rog asigurati-va ca :
- adresa IP externa a routerului ramane constanta (IP rezervat la ISP (furnizorul de internet) ) sau configurati DDNS in router. Comunicati serviciului tehnic Flex Solutions IP-ul estern sau adresa DNS in vederea asigurarii mentenantei.
- este facut un port forwarding (server publishing, virtual server, etc) pt portul 1433 (si serverul are o adresa interna rezervata in DHCP server sau are IP fix)
- instanta de sql este instalata drept instanta default pe portul TCP 1433 (si nu are nevoie de sql browser sau alte porturi).
- firewall-ul de pe server e configurat sa accepte conexiuni la 1433 indiferent de sursa (din reteaua interna sau din afara)
- (banuiesc ca Sql Serverul este deja configurat pe Mixed mode authentication).

Puteti testa conexiunea la baza de date MS Sql Server folosind Management Studio din Microsoft Sql Server 2008 R2.